Rasyonel Danışmanlık
Site içi arama
TEŞVİK HESAPLA BİZE ULAŞIN
rasyonel danışmanlıkENGELLİ TANIMLAMASI VE GRUPLARI

Engelli Tanımı; Doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişilerden çalışma gücünün en az %40’ın dan yoksun olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenlerdir.

 

Engel Grupları

 

  • Görme Engelliler

Görme engelinin nedeni görme duyusunda görevli herhangi bir merkezin fonksiyon kaybı yaşamasıdır.

 

  • Fiziksel Engelliler

Fiziksel durumun ciddiyetine göre değişmekte, vücudun fiziksel hareketliliğini farklı şekilde etkilemektedir.

 

  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Bireyin yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan dikkatsizlik, dürtüsellik (istekleri erteleyememe / düşünmeden harekete geçme, impulsivite), ve/veya aşırı hareketlilik sorunları ile kendini gösteren nöro-gelişimsel bozukluklarından biridir.

 

  • Psikiyatrik / Psikolojik Sorunlar

Durum kendini kronikleşmiş duygusal ve davranışsal sorunlarla gösterir. Depresyon, manik depresif bozukluk, anksiyete bozuklukları ve şizofreni bu gruba giren bozukluklardır.

 

  • Konuşma ve Dil Sorunları

Bu sorunlar, işitme kaybı, beyin felci, beyin hasarları, öğrenme güçlükleri ve/veya yarık dudak veya doğuştan yarık damak (üst dudak ve damağı oluşturan orta hattın birleşmemesi) gibi fiziksel durumlara bağlı olarak gelişebilir.

 

  • İşitme Engelliler ve Sağırlık

İnsan kulağının belirli sesleri, iletişimdeki sesleri (konuşmaları) algılama özelliği vardır. Kulağın duyma görevini yeterince yerine getirememe halidir.

 

  • Travmatik Beyin Hasarları

"Ani travmaların beyinde vermiş olduğu tahribat" neticesinde ortaya çıkmaktadır. Beyinde travma, kafanın ani ve şiddetlice bir nesneye çarpması veya bir nesnenin kafatasından girerek beyin dokusuna zarar vermesinden oluşabilir.

 

  • Otizm Ve Asperger Sendromu

Otizm, erken çocukluk çağında belirtileri görülmeye başlayan bir nörogelişimsel bozukluktur.

Asperger sendromu ise yüksek işlevli otizm türlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Asperger sendromunun belirtileri diğer otizm bozukluklarının semptomlarına benzerlik gösterse de belirtileri genellikle daha hafif seyreder.

 

  • Diğer Engel Grupları (Süreğen- Kronik hastalıklar gibi)

Solunum, sinir, bağırsak ve bağışıklık gibi vücut sistemlerinin bir ya da daha fazlasını etkileyen durumlardır. Astım, kanser, epilepsi (sara) nöbetleri (beyindeki ani anormal elektrik akımının boşalması), diyabet, HIV+/AIDS ve kimyasal bağımlılıkları bu grupta değerlendirilir.