TEŞVİK HESAPLA BİZE ULAŞIN

NASIL KULLANILIR?

Rasyonel Teşvik Portalını kullanmak oldukça kolay.

01
02

Teşvik Hesaplama Yazılımı nedir?

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Çalıştıran Özel Sektör İşyeri İşverenlerine çeşitli Kanunlarda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabilme imkânı sağlanmıştır. Bu kapsamda işletme ve çalışan şartlarının kontrol edilmesi esası ile en avantajlı teşvik kanunu tespit ederek sigorta prim maliyetlerini azaltan bir uygulamadır. 

03

Demo Hesabı Nasıl Oluşturulur?

https://tesvikhesapla.rasyoneldanismanlik.com/app/register.aspx adresinden bilgilerinizi doldurarak hiçbir onay gerektirmeden kısa sürede demo hesabınızı oluşturabilirsiniz.

 

04

Demo Hesabı İle Neler Yapılabilir?

 

Demo hesabınız ile 15 gün boyunca maksimum üç işyeri ekleyerek sınırsız personel için cari dönem, geçmiş dönem ( 6 Ay) teşvik hesaplama, raporlar ve araçlar menüsünden faydalanabilirsiniz. Teşvik hesaplama işlemlerinde oluşturulan rapor ekranlarında personel bilgileri “*********” olarak gelmektedir.

05

Teşvik Hesaplama Nasıl Çalışır?

 

İş Yeri Yönetimi

 İş Yeri Tanımlama

Tekli İş Yeri Ekleme

Teşvik hesaplamasının yapılabilmesi için en az bir iş yeri eklenmesi gerekmektedir. Bu işlem için İş Yeri Yönetimi / İş Yeri Ekle Menüsü Seçilir ve İş yerine ait SGK Bilgileri girilir. Kontrol Et düğmesine tıkladığınızda iş yerine ait bilgiler doğru ise, sağ tarafta iş yerinin unvan, sicil no, adres gibi bilgileri gelir. İş yeri için bir şirket adı tanımlayıp ya da var olan şirketlerden bir tanesini seçebilirsiniz. İş yeri için programın tanımladığı ismi kullanabilir ya da değiştirebilirsiniz. İş Yeri Ekle düğmesine basarak kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

06

Toplu İş Yeri Ekleme İşyeri Yönetimi>Toplu İşyeri Ekle>Şablon Dosya indirilerek doldurulur. Dosya seç seçeneği ile toplu iş yeri ekleme işlemi tamamlanır.

07

Teşvik Hesaplama Menüsü

Dönem Seçimi

Cari Dönem Sosyal Güvenlik Kurumunca içinde bulunulan cari dönem için teşvik hesaplamasını yapmaktadır.

Geçmiş Dönem (6 Ay ) İşyerinin cari dönem öncesi son altı ayılık dönem ile ilgili teşvik hesaplamalarını analiz etmekledir.

Geçmiş Dönem (Tam) İş yerinin kuruluştan itibaren teşvik hesaplamalarını analiz etmektedir.

08

Hesaplama Yöntemi Aşağıda detaylı belirtilen hesaplama yöntemleri yalnızca “Cari Dönem” seçimleri için kullanılmaktadır.

Otomatik Hesapla Bu hesaplama yöntemi ile program bir önceki dönemde GİB’de beyan edilen Muhtasar Beyannamesinde yer alan hizmet listesini referans alarak cari dönemde SGK’dan yapılan işe giriş ve çıkış bildirgelerini ortalamaya dahil ederek teşvik analizi yapmaktadır.

Excel / XML / TXT Yükle Excel örnek şablon dosyası indirilip gerekli bilgiler doldurulduktan sonra ilgili dosya eklenerek teşvik analizi yapılabilir. E-bildirge V2 ya da E-bildirge sistemine uyumlu XML üreten tüm muhasebe programlarından alınan XML, BDP uyumlu TXT dosyaları ile teşvik analizi yapılabilir.

Muhtasar Onay Bekleyen Belgeler Onaya gönderilmek üzere E-beyanname sistemine yüklenen belgelere ulaşarak teşvik analizi yapılabilir.

09

İşyeri Seç Teşvik hesaplaması yapılacak kayıtlı iş yeri seçilir.

10

Rapor

Teşvik hesaplaması yapılan ilgili işyeri için bir analiz raporu oluşturulmaktadır. Raporun ilk sayfasında “Yararlanılan” sütunundaki tutarlar işletme tarafından çalışanlar için belirtilen kanun kapsamında aldıkları indirimleri ifade etmektedir. “Eksik” sütunundaki tutarlar seçilen iş yeri ve çalışanlar için programın “Yararlanılan” sütunundaki tutara kıyasla işletmenin eksik faydalandığı indirimleri ifade etmektedir. Farklı kanun maddelerinden kaynaklanan eksik hesaplamaların toplamı “Eksik Toplam” sütununda yer almaktadır.

11

Rapor Detay

Rapor Detay ekranında, hatalı kanun kapsamında olan personeller daima üst sıralarda listelenir. ekranında, hatalı kanun kapsamında olan personeller daima üst sıralarda listelenir.

12

Araçlar Menüsü 

Potansiyel Teşvik Sorgulama Nedir?

İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında işyerinde çalıştırmak istediği personelin SGK giriş işlemini yapmadan önce aday personelin TC kimlik numarası ile işe alınması durumunda hangi teşvik kanunlarından yararlanılabileceğinin gösterildiği ve kişinin asgari ücret ile çalıştırılacağını var sayarak teşvik kapsamı boyunca yararlanacağı indirim tutarlarını görebildiği bir menüdür.

13

Borç Sorgulama Menüsü Nedir?

İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında ilgili işyeri seçilerek SGK’ya varsa borç bilgileri görüntülenir. Bu ekranda her işyerinin borç dökümü ayrı ayrı alınabilmektedir.

14

Emanet Sorgulama Menüsü Nedir?

İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında ilgili işyeri seçimini yaparak SGK’da mahsuplaşma işlemini bekleyen işveren emanetteki tahsilat tutarlarını ve MOSİP emanet tahsilatlarını görüntüleyebilmektedir. Dilerse “Mahsup Dilekçesi” butonuna basarak otomatik dilekçe oluşturabilir.

15

6661 Asgari Ücret Desteği Menüsü Neyi Listeler?

İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında SGK’dan her sigortalı personel için alınan toplam asgari ücret desteklerini ay bazında toplam tutar olarak görüntüleyebilmektedir.

16

Hizmet Listesi Menüsü Nedir?

İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında SGK’ya verilmiş geçmiş dönem Tahakkuk, Hizmet Listelerini PDF olarak indirebilirsiniz.

17

Müfredat Kartı Menüsünde Ne Görüntülenir?

Kayıtlı işyeri kapsamında İşverenin ilk Sosyal Güvenlik Kurumu’na tescil ettirildiği tarihten itibaren gönderilen tüm tahakkuklar, ödenen tahsilatlar ve ödenmeyen kısımlar, tahsilat kodları ve belge numaraları gibi bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

18

SGK Link Nasıl Çalışır?

İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında SGK’nın farklı uygulamalarına ilgili linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

19

E-Borcu Yoktur Menüsü Nasıl Çalışır?

SGK’dan E-borcu yoktur aktivasyon işlemlerini tamamlayan işletmeler kayıtlı işyeri kapsamında E-borcu yazısını bu menüden PDF olarak alabilmektedir.

20

Vizite Menüsü Nasıl Çalışır? Sosyal Güvenlik Kurumu vizite belgesi, işveren ve çalışan arasındaki iş ilişkisine çalışanın herhangi bir hastalık durumu ile bir süreliğine ara verilmesi durumu için hazırlanan bir belgedir. 

Rapor Listele & Onayla İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında Sağlık kurumlarınca personel adına düzenlenen iş görmezlik belgelerini görüntüleyerek dilediğinizde onaylayabilirsiniz.

Onaylı Raporlar İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında daha önce onaylanan iş görmezlik raporlarını bu menüden görüntüleyebilirsiniz.

Arşiv Rapor Listesi İşletmenin kayıtlı işyeri kapsamında geçmiş dönem iş görmezlik raporlarınızı ilgili dönemi seçerek görüntüleyebilirsiniz.

İş Kazası / Meslek Hastalığı Bildirim Sorgulama İşletmenin kayıtlı iş yeri kapsamında İş kazası ve meslek hastalığı bildirimlerini bu menüden sorgulatabilirsiniz.

Raporlar Menüsü

İş Yeri Genel Raporu Hesaplanan teşvikleri 6 ve 12 aylık dönemlerde kayıtlı iş yerini seçerek alabilirsiniz. 

İş Yeri Dönem Raporu Hesaplanan teşvikleri seçili dönem bazında kayıtlı iş yerini seçerek alabilirsiniz.

Şirket Dönem Raporu Hesaplanan teşvikleri seçili şirket ve dönem bazında alabilirsiniz. 

Şirket Raporu Hesaplanan teşvikleri seçili şirket ve iki dönem arası bazında alabilirsiniz.

Teşvikli Personel Raporu Cari dönem esas alınarak teşvikli personellerinizi teşvik detayı ile birlikte görüntüleyebilir kanun bazında filtreleyebilirsiniz.

Teşvik Simülasyonu Referans dönem, son teşvik hesaplaması yapılan dönem olup, similasyon bu dönem baz alınarak yapılmaktadır. Yeni işe alınacak personelin teşviklere uygun olup olmadığı önemsenmeden, sadece çalışan sayısına olan etkisi ile mevcut personellerden kaç kişinin teşvik kapsamına gireceğinin hesaplanmaktadır.

Tahakkuk Raporu Şirket ve iş yeri bazında iki dönem arası tahakkuk listesini kanun bazında PDF olarak indirebilirsiniz. 

İşe Giriş/Çıkış Raporu İş yeri bazında personel giriş / çıkış raporlarını ilgili dönemi seçerek günün her saatinde sorgulama yapabilirsiniz.