Rasyonel Danışmanlık
Site içi arama
TEŞVİK HESAPLA BİZE ULAŞIN

Ustalık Telafi Programı Yeni Düzenleme

Millî Eğitim Bakanlığınca uygulamaya konulan Ustalık Telafi Programı 24.07.2023 tarihinde yayımlanan 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Aday Çırak ve Çıraklar İle İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören Staj veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden Öğrencilere Ödenecek Ücretlere Yönelik Devlet Katkısı Uygulaması Hakkında Usul ve Esaslar Yönetmeliği ile revizyona uğramış olup değişiklikler aşağıda belirtilmiştir:

 

  • 1- İŞKUR tarafından Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik kapsamında düzenlenen kurs veya programlara daha önce katılmış ve hali hazırda bu kurs ve programlara devam eden personel Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısından faydalanamaz. 

 

  • 2- Millî Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik, Ölçme ve Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge kapsamında Denklik yoluyla Ustalık Belgesi alabilecek durumda olan başka bir ifadeyle en az 5 yıl ve daha fazla aynı SGK Meslek Koduyla sigortalı çalışması olan personel Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısından faydalanamaz. 

 

  • 3- Ustalık Telafi Programına kaydolmak istediği alan/daldan mezun olanlar ile İşyeri Açma Belgesine sahip olan personel ve Mesleki Yeterlilik Kurumundan 4. ve üzeri seviye MYK belgesi olan personel Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısından faydalanamaz. 

 

  • 4- Sosyal Güvenlik Kurumundan Emekli olup yaşlılık aylığı alan personel (EYT kapsamında emekli olanlar da dahil olmak üzere) Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısından faydalanamaz.

 

  • 5- Ustalık Telafi Programından sadece LİSE mezunları faydalanabilecek olup Ön Lisans-Lisans ve Yüksek Lisans mezunu personel Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısından faydalanamaz. 

 

  • 6- Kursiyer Sözleşmesi imzalandığı tarih itibariyle son üç yıl içinde kaç gün sigortalı olduğuna bakılmaksızın sigortalı olan personel Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısından faydalanamaz. 

 

  • 7- İşletmelerde Eğitim Birimi kurulması artık zorunlu olup eğitim birimi bulunmayan işletmelere Ustalık Telafi Programı kapsamında Devlet Katkısı ödenmez. 

 

  • 8- Ustalık Telafi Programına dahil olan personeline takip eden ayın 8 ine kadar maaş ödemesini yerine getirmeyen ve ödeme dekontunu okullar ile paylaşmayan işletmelere Devlet Katkısı ödenmez. 

 

  • 9- Ustalık Telafi Programına dahil olan personelin devamsızlık ve raporlu olduğu günler için Devlet Katkısı ödemesi yapılmaz.

 

  • 10- Ustalık Telafi Programına dahil olan her personel için yalnızca bir defaya mahsus Devlet Katkısı ödenir. 

 

  • 11- Hali hazırda programa kayıt olmuş ve programı devam eden personel için Ustalık Telafi Programları süreç sona erene kadar eski şartlarda devam edecek olup 24.07.2023 tarihinde yapılan değişikliklerden etkilenmeyeceklerdir. 

 

  • 12- 24.07.2023 tarihi ve sonrasında başlayacak programlar ve mevcutta başlamış olan programa dahil edilmek istenen ek personel için yeni uygulama geçerli olacaktır.  

 

Yeni Uygulamanın Tüm detaylarına DÖKÜMAN İNDİR bölümünden ulaşabilirsiniz.